(2010) ČudaZrak – lutkovna predstava s fizikalnimi eksperimenti

 

Predstava obravnava zračni tlak – enega izmed mnogih fizikalnih pojavov, s katerimi smo ljudje vsakodnevno v stiku, a pogosto ostaja neopažen.

Zgodba govori o pravljičnih bitjih, ki obiščejo naš zemeljski svet, ker jim v pravljičnem svetu postane dolgčas. Skozi oči pravljičnega sveta je naš resnični svet poln presenečenj in skrivnosti, kar človeka povabi, da ponovno premisli o pojavih, ki so se mu morda zdeli sami po sebi umevni, in jih uzre v drugačni luči.

Predstavo ČudaZrak smo odigrali v okoljih, kjer živi slovenska manjšina. Gostovali smo na goriškem, kjer smo izvedli 8 predstav, v Porabju, kjer smo izvedli 1 predstavo in na Koroškem, kjer smo izvedli 5 predstav. Izven meja Slovenije si je tako predstavo ogledalo več kot 500 gledalcev.

Igra je udeležence popeljala skozi mnoga vprašanja na lovu za odgovori, ki so odpirala spet nova vprašanja. Bi oceani brez zraka nad njimi res zavreli? Zakaj lahko pijemo sok po slamici? Kaj se zgodi z balonom v prostoru brez zraka? Pokazali smo, da fizika ni le skupek formul. Uporabna je tudi v vsakdanjem življenju, predvsem pa je lahko zelo zanimiva in očarljiva.

Projekt je sofinanciral Urad vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. Izvedbo predstave sta finančno podprli še Mestna občina Koper in Luka Koper.

logo sponz

(Skupno 52 obiskov, današnjih obiskov 1)