ČUDAZRAK

Predstava s fizikalnimi hokus-poSkusi

Koga tlači zrak? Kako je v brezzračnem prostoru? Bi brez zraka morje res zavrelo? Pravljična bitja Bara, Paskal in prof. Vila Ve se skupaj z gledalci znajdejo v zemeljskih razmerah in ob poskusih odkrivajo, da je zrak zares mogočen.

 

ČudaZrak je potovanje tja, kjer že smo: iz domišljijskega sveta na ZemljaPlanet – v svet, kjer se stvari dogajajo zares, včasih ne čisto tako, kot si zamislimo, a je ravno v tem največji čar.

Predstava prepleta fiziko s pravljičnim svetom, dejstva z domišljijo, demonstracijske eksperimente z igro. Gledalca postavi v vlogo potnika na leteči preprogi, mu približa svet naravnih pojavov na igriv način ter ga povabi, da doživlja z junaki zgodbe, ki so, iz radovednosti ali zaradi svoje nerodnosti, postavljeni pred izziv, da razkrijejo kaj zrak je in kaj vse zmore.
Izzivi in presenečenja so zagotovljeni tudi za izkušene potnike.

 

Zrak. Zrak. Zrak.Se nas dotika,skozenj brodimo in, ko ga zajamemo v dlan, se zdi, kot da ga ni. A je! Še kako je! Brez njega bi oceani zavreli, v nas ujeti plini bi nas razpeli še zavpiti ne bi mogli, ker zvok ne bi privalovil iz naših ust. In to bi bila res škoda.

ČudaZrak je predstava, ki so nam jo podtaknili naravni pojavi. Kar tako. Za hec. Nekega zračnega dne smo tam, med enim vdihom in drugim, naleteli na rdečo nit. ZaslišššŠšali smo jo in ji sledili, da bi videli, kam pelje. Dolgo in predano smo jo tkali v preprogo hokus-poskusov in zdaj je leteče polovilo nared.

Dragi mali in veliki radovedneži, postanimo za trenutek pravljični. A le zato, da bi z letečo preprogo lahko poleteli na Zemljo. Znova. Spet prvič. Da bi na sveže začutili zrak, ki nas obdaja, da bi postali resnični!

 

Zgodba z eksperimenti, prof. Vila Ve: Nina Jereb
Dramaturgija, Lutki Bara in Paskal, hostesa na leteči preprogi: Mojca Sosič
Oblikovanje zvoka, glas po telepatofonu: Rok Štrukelj
Likovna podoba: Nina Jereb, Martina Ljubič
Svetovanje na področju fizike: Sonja Munih
Praktične rešitve pri izdelavi eksperimentov: Marko Munih
Pomoč pri pripravi in izvedbi: Nastja Cotič, Jasna Ratoša, Igor Kukanja
Center eksperimentov Koper

 

Predstavo ČudaZrak so podprli:

Republika Slovenija, MOK, Luka Koper

 

Članek o predstavi na spletni strani Luke Koper

ČudaZrak v zamejstvu

Članek o predstavi ČudaZrak v Koroškem časopisu Nedelja

 

Več iz te kategorije: ČudaLuža »

logo

Kontakt

Center eksperimentov Koper
Kidričeva ul. 17
6000 Koper

E: info@centereksperimentov.si
T: (05) 627 20 77

- VIZITKA -


Sponzorji & donatorji centra

mvzt       mss         mok       hs        arrs
(Skupno 151 obiskov, današnjih obiskov 1)