V soboto, 12.1.2013, je na Osnovni šoli Šentjernej potekalo regijsko tekmovanje First Lego League (FLL). Tekmovanja se je udeležila tudi ekipa RoboSončki iz Osnovne šole Koper, ki se je na tekmovanje pripravljala v Centru eksperimentov Koper. Izkazali so se odlično in se uvrstili v finale, na odprto državno prvenstvo FLL Slovenija, ki bo 2.2.2013 na OŠ Franceta Prešerna v Kranju.

FLL je mednarodno tekmovanje, ki v Sloveniji poteka že drugo leto. Na zabaven način uvaja mlade (starosti 9-16 let) v svet znanosti, naravoslovja in tehnologije. Pri tem krepijo svojo samozavest, širijo svoje znanje in pridobivajo pomembne življenjske izkušnje. FLL jih izziva, da razmišljajo kot znanstveniki in inženirji. Pod vodstvom svojih mentorjev ekipe rešujejo resnične probleme in izdelajo neverjetne rešitve. Poudarek tekmovanja je na robotiki. Ekipe se s svojim robotom pomerijo v tekmi robotov na poligonu, enakem po celem svetu, ki je sestavljen iz nalog, vezanih na tematiko sezone FLL. Ocenjujejo se tudi vrednote, tehnični intervju in projekt.

Letošnja tema FLL so »Rešitve za starejše: Kako ostati neodvisni, vključeni in povezani«. Tako je ekipa RoboSončki iz Osnovne šole Koper pri pripravi projekta obiskala Center dnevnih aktivnosti za starejše občane Koper. Ljudem v centru so predstavili svoj projekt, s katerim bi povečali neodvisnost starejših od drugih ljudi. V centru so se obiska zelo razveselili in mladim ponudili zanimive povratne informacije in predloge za izboljšave.

Helena Videtič, vodja CDA Koper, je vesela medgeneracijskega sodelovanja: “Veseli smo, da so se RoboSončki z mentorico dr. Alenko Malej odločili predstaviti svoj projekt prav v našem Centru dnevnih aktivnosti za starejše občane. Pozorno smo prisluhnili predstavitvi njihove ideje za ohranitev neodvisnosti in aktivnosti tudi v tretjem življenjskem obdobju. Upam, da so vključeni v CDA  predlagali izboljšave, ki jih bodo otroci koristno uporabili pri nadaljnjem delu na projektu. Čestitamo jim za uvrstitev v finale tekmovanja.”

Mentorica ekipe, dr. Alenka Malej, je povedala: »Ponosna sem na svojo ekipo in vsi se veselimo, da smo se uvrstili v finale. Člani ekipe so vsi stari 10 let (5., 6. razred), tako da so RoboSončki najverjetneje najmlajša ekipa. FLL je velik izziv in vem, da bodo otrokom izkušnje, ki so jih pridobili, prišle v življenju še kako prav. Pomembno se mi zdi, da spodbujamo otroke, da probleme ne samo identificirajo, ampak tudi rešujejo. Da gredo ven med ljudi, raziščejo tržišče, se pogovorijo z ustreznimi strokovnjaki, poiščejo povratne informacije, predstavijo svoje rešitve javnosti in tako delijo pridobljeno znanje. Predlogi in nasveti, ki so jih otroci dobili v Centru dnevnih aktivnosti za starejše občane Koper, so ekipi zelo pomagali, saj smo se pri projektu uvrstili na odlično 2. mesto. V Centru eksperimentov Koper bomo še naprej delali na tem, da bomo pri mladih spodbujali naravoslovne in tehnične dejavnosti.«

 

Foto: Malej

(Skupno 59 obiskov, današnjih obiskov 1)