Delavnica je namenjena otrokom od 10. do 12. leta starosti. Otroci bodo spoznali nekatera dejstva o sončnem sistemu in planetih, predvsem pa od kod izvirajo imena planetov in njihov pomen.

Pogled na zvezdno nebo je že od davnih časov pri ljudeh vzbujal občudovanje in razmišljanje. Opazovanja so jih privedla do spoznanja, da na nebu domujejo številne zvezde, ki svoje medsebojne lege ne spreminjajo in nekatere zelo svetle »zvezde«, ki se neprestano gibljejo glede na ostale. Takšno potepajočo se »zvezdo« so poimenovali planet. Izraz je nastal iz grške besede planetes aster kar pomeni blodnjaška zvezda. Po starih Grkih so imenovanje prevzeli stari Rimljani. Šele mnoga stoletja kasneje je razvoj znanosti omogočil razumevanje gibanja planetov, razliko med zvezdo in planetom ter prinesel odgovore na vprašanja, ki so vznemirjala človeštvo.

 

Rimski bog morij Neptun

Za časa starih Rimljanov so ljudje poznali le tiste planete, ki so bili vidni s prostim očesom. Teh pet planetov so poimenovali po svojih božanstvih; Merkur, Venera, Mars, Jupiter in Saturn. Imena planetov so odsevala lastnosti bogov. Merkur, kot najhitrejši med planeti, je dobil ime po rimskemu bogu trgovcev in popotnikov Merkurju. Kot ogenj ali kri rdečo barvo, značilno za planet Mars, so povezali z rimskim bogom vojne Marsom. Vrhovnemu rimskemu bogu Jupitru je bil posvečen najsvetlejši in največji planet. Planet Saturn je dobil ime po Jupitrovem očetu. Saturn je zaščitnik setve, bog poljedelstva, sadjarstva in vinogradništva. Lepo obsijan planet Venera je dobil ime, po rimski boginji ljubezni Veneri.

S spoznanji, ki jih je prinesel Newtonov gravitacijski zakon in razvoj teleskopov, je bila pred dobrimi dve sto leti tlakovana pot do novih odkritij. 13. marca 1781 je William Herschel odkril nov planet. Poimenovali so ga Uran po grško rimskem bogu neba in tako nadaljevali tradicijo izbora imena iz mitologije. Neptun je 23. septembra 1846 odkril Urbain-Jean Joseph Le Verrier. Zaradi svoje izrazito modre barve, ki spominja na morje, je planet dobil ime po staro rimskem bogu morij Neptunu. Pluton je 18. februarja 1930 odkril Clyde William Tombaugh. Poimenovali so ga po rimskem bogu podzemlja Plutonu. 2006 je Mednarodna astronomska zveza sprejela sklep, da je v našem osončju samo osem planetov (Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran in Neptun). Tako je Pluton posredno izgubil status planeta.

(Skupno 1.004 obiskov, današnjih obiskov 1)