ZN so 2015 razglasili za Mednarodno leto svetlobe in tehnologij povezanih s svetlobo (The International Year of Light and Light-based Technologies, IYL 2015).
S tem ZN želijo spodbujati tehnologije v razsvetljavi/svetlobi za boljšo kakovost življenja v razvitem in razvijajočem se svetu, zmanjšati svetlobno onesnaženje in izgubo energije, okrepiti vlogo žensk v znanosti, spodbujati izobraževanja med mladimi in trajnostni razvoj. Svetloba igra pomembno vlogo v našem vsakdanjem življenju in je ena od osnovnih znanosti v 21. stoletju. Razumevanje in uporaba svetlobnih pojavov je prineslo razvoj ter spremenilo znanstvena in tehnološka področja npr. svetloba je spremenila je zdravstvo, omogočila je mednarodno komunikacijo preko interneta. Še vedno je ključnega pomena za povezovanje kulturnih, gospodarskih in političnih vidikov globalne družbe. Dejstva je, da se tudi na področju uporabe svetlobe v vsakdanjem življenju, in ne samo na znanstveno tehnoliškem, povečuje razkorak med razvitimi in razvijajočimi se državami. V številnih državah v razvoju učenje ali branje po sončnem zahodu ni možno. S proglasitvijo Mednarodnega leta, ki se osredotoča na svetlobo in njeno uporabo, je OZN priznala pomen globalnem ozaveščanju o tem, kako tehnologije, ki so povezane s svetlobo, spodbujajo trajnostni razvoja ter zagotavljajo rešitve za globalne izzive na področju energije, izobraževanja, kmetijstva in zdravja. Dogodki v času IYL 2015 bodo spodbujali boljše javno in politično razumevanje osnovne vloge svetlobe v sodobnem svetu.
“Svetloba nam daje življenje s fotosintezo, nam omogoča videti v preteklost, vse do velikega poka, in nam pomaga komunicirati z drugimi čutečimi bitji na Zemlji. Ogromno tehnologij s področja optike in svetlobe, razvite za raziskovanje vesolja, je postalo del vsakodnevnega življenja.” John Mather (Nobelova nagrada za fiziko 2006)
(Skupno 35 obiskov, današnjih obiskov 1)