V začetku 2010 smo zbirko muzeja dopolnili z izjemno zanimivim eksponatom. Doniranimi so nam radijski oddajnik in sprejemnik, ki ga je uporabljala vojaška obveščevalna služba v povojnem obdobju v coni B. Eksponat je priča turbulentnih razmer pol pretekle zgodovine območja, na katerem je bil v uporabi.

 S pariško mirovno pogodo (10. februarja 1947, Pariz) med Jugoslavijo in Italijo je bil sklenjen sporazum o ustanovitvi Svobodnega tržaškega ozemlja (STO). Razdeljeno je bilo na dve območji. Cona A, ki je vključevala Trst, je bila pod vojaško upravo britanskih zavezniških sil, cona B, ki je zajemala Slovensko primorje in Istro, pa je bila pod vojaško upravo Jugoslovanske armade.

Z londonski sporazum (Spomenica o soglasju, 1954) je STO prenehalo obstajati, cona A je bila priključena Italiji, cona B pa Jugoslaviji. Dokončno je bila meja med Italijo in Jugoslavijo potrjena 10. novembra 1975 z osimskim sporazumom, ki sta ga podpisali Socialistična federativna republika Jugoslavija in Republika Italija

(Skupno 24 obiskov, današnjih obiskov 1)