V šolskem letu 2012/13 smo sodelovali pri kratkem dokumentarnem filmu Rešitev za starejše.Produkcija: RTV SLO
Scenarij in režija: Nina Blažin

Otroški dokumentarni film Rešitev za starejše je nastal kot del mednarodne EBU izmenjave (Evropska zveza javnih televizij):
Go for it! Children’s Documentary Series 2013.

Film prikazuje 10-letnega Jana, kako se z ekipo sooča z izzivom in pripravo na tekmovanje First Lego League. Film skozi Janovo zgodbo prikazuje zgodnje uvajanje otrok v naravoslovje in tehniko ter raziskovanje in znanost.

Film je predvajan – v letošnjem in drugem letu na vsaj 10-h javnih televizijah po Evropi.
Na sporedu: TV Slovenija 1
sobota, 28.12.2013 ob 09:10
torek, 31.12.2013 ob 11:25
sobota, 8.2.2014 ob 9:00

Nina Blažin in dr. Alenka Malej sta za film prejeli presižno priznanje “Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju”, ki ga podeljuje Slovenska znanstvena fundacija.

Iz napovednika: 10- letni Jan iz Kopra, obmorskega mesta v Sloveniji, obožuje robote. Zelo zabavno se mu zdi igrati z njimi, še bolj zanimivo je, če jim sam daješ naloge. Jan posveča ves njegov prosti čas tej dejavnosti. Je del skupine mladih sestavljavcev robotov iz kock, ki se pripravljajo na mednarodno tekmovanje v robotiki, FLL. Poleg tega pa se morajo vedno izkazati še pri dobrodelnem projektu.
Letošnji izziv je najti rešitev, ki bi pomagala starejšim ljudem. Razlike med generacijami nenadoma izginejo. V dokumentarnem filmu vidimo, da ti projekti mladim ustvarjalcem/izumiteljem/ približajo generacije svojih staršev ali celo starih staršev. Čeprav so starejši ljudje videti drugačni od otrok, je Jan prepričan, da bo on še vedno mlad po srcu, tudi če bo dosegel visoko starost in imel sive lase.
Skoraj tako, kot njihovi dedki in babice, kaj ne?

www.rtvslo.si: Nagrajeni dokumentarec TV Slovenija Rešitev za starejše

(Skupno 34 obiskov, današnjih obiskov 1)