Ustvarjalnica je namenjena otrokom v starosti od 8 do 12 let. Otroci spoznajo, kaj je origami in se naučijo osnovnih pravil origami umetnosti. Cilj ustvarjalnice je otrokom razvijati prostorsko predstavo, ročne spretnosti in kreativnost ter povezovati geometrijo in umetnost. Origami je igra z liki, črtami in drugimi elementi geometrije, prepoznavanje simetrije, ugotavljanje skladnosti in utrjevanje odnosov večji-manjši, višji-nižji. Otroci si ob zgibanju papirja na zabaven način pridobijo znanja in spretnosti.

Origami izvira iz Kitajske, svoj razcvet pa je doživel na Japonskem. Skoraj tisoč let stara japonska umetnost, uči zgibati papir, ne da bi ga rezali ali lepili, in iz njega oblikovati okrasne in umetelne izdelke; živali, cvetlice, dekoracije, geometrijske elemente. Origamiji, tako kot druga ročna dela, so priljubljeni za obdaritev. Japonci z njimi izražajo pozornost do osebe, kateri je darilo namenjeno. Tovrstna umetnost ni le ročna spretnost, temveč izraz disciplinirane osebe, ki kreativno opravi svoje delo. Na Japonskem je ta umetnost enako priljubljena kot nekoč. Izdelava origamijev služi zabavi ali ustvarjanju dobička. Origami je umetnost, preko katere otrok pridobi znanja in spretnosti na več nivojih, zato je tudi ta tehnika na Japonskem del izobraževalnega procesa v vrtcih.

Metode origamija so uporabne tudi v praksi: od zlaganja zemljevidov do tega, kako zložiti zračno blazino avtomobila, da se bo zanesljivo odprla.

 

(Skupno 71 obiskov, današnjih obiskov 1)